Het is zeer waarschijnlijk dat je als voetballer tijdens je loopbaan één of meerdere keren zal geconfronteerd worden met een dopingcontrole. De mogelijke gevolgen van een positieve controle zijn vaak zeer verregaand. Het is daarom absoluut noodzakelijk om op voorhand eens bij deze problematiek stil te staan.

Als voetballer moet je er steeds bewust van zijn dat wanneer je medicijnen, voedingsupplementen, vitamines of wat ook gebruikt, deze producten niet op de dopinglijst mogen staan. Ook het bij zich hebben van verboden producten is al strafbaar en staat gelijk aan een positieve controle. Let dus op met het laten slingeren van medicijnen. Gebruik daarom ook nooit iets wat je niet kent of waarvan je niet voor 200% zeker bent dat je geen risico loopt Wanneer de dokter je bepaalde medicijnen voorschrijft (bijvoorbeeld voor een ‘banale’ verkoudheid), vraag dan of de producten al of niet op de dopinglijst staan. Indien ja, vraag de dokter om te zoeken naar alternatieve medicijnen of om duidelijk neer te schrijven waarom je dit product moet gebruiken.

Je kan ook – wanneer je meent dat je iets nodig hebt (vitaminen, voedingssupplementen ,…) – aan de clubdokter de toestemming vragen . Bij twijfel kan je steeds informatie inwinnen bij:

De dopinglijn : tel. 078/15.35.45

Ook op de site van de Vlaamse Gemeenschap (www.dopinglijn.be) kun je steeds terecht.

Hou er ook rekening mee dat ogenschijnlijk onschuldige producten soms toch verboden substanties kunnen bevatten. Let dus op met ‘ een pijnstiller ‘ , ‘ iets tegen ontsteking ‘,… . Ook heel wat voedingssupplementen, vermageringstabletten, hoestdrankjes, pepdrinks enz. zijn niet altijd onschuldig.  VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN!